Lil' Kleine

De carrière van Lil Kleine (Jorik Scholten) begint al op zijn achtste met dansen en acteren, Lange Frans is onder de indruk van zijn rap kwaliteiten en besluit hem te helpen. Tot op de dag van vandaag adviseert Frans de Amsterdammer op zowel zakelijk als creatief gebied en met succes: de hype rondom Lil Kleine wordt steeds groter.

In de zomer van 2012 released Lil Kleine in samenwerking met Appelsap, Patta, Nike en Faber Yayo de EP ‘Tuig van de Richel’. Dat najaar een featering op de singel van Brett ‘Het Leven Is Een Melodie’ wat de titelsong van de film ‘De Groeten Van Mike’ was en hoog stond op de lijst van de Kids Top 20. Ook verzorgd Lil Kleine in 2012 het voorprogramma van de club tour van Lange Frans.

Voor het programma ‘Ali B op volle toeren’ herschreef Danny de Munk samen met Eric van Tijn het nummer ‘Tuig van de richel’. Lil Kleine maakte op zijn beurt een versie van ‘Zo verdomd alleen’ wat gelijk zijn eerste iTunes top3 hit is geworden.

In het derde seizoen van de BNN-serie ‘Van God Los’ heeft Lil Kleine een mooie rol bemachtigd in een aflevering. Hij werd naar aanleiding van zijn muziek en optredens gevraagd voor een casting. Zo heeft hij vroeger ook meegedaan aan TV-programma’s, zoals Praatjesmakers, een rol in de film ‘Diep’ en een gastrol in de politieserie ‘Van Speijk’. In juni 2015 verscheen de driemaal Gouden Kalf winnende Nederlandse speelfilm ‘Prins’, waarin Scholten de rol van Franky speelde.

Kenmerkend voor het werk van Lil Kleine is zijn Amsterdamse accent, samen met zijn soms nogal directe teksten. De rapper maakt gretig gebruik van de mogelijkheden die hiphop biedt: stoer, maar legt ook zijn hart op tafel en schroomt niet om zijn gevoelens te tonen. Opgegroeid op de straten van Amsterdam, had deze artiest alles in zich om de next best te worden.

In de lente van 2015 kwam het langverwachte TopNotch album ‘New Wave’ uit, met daarop maar liefst negen nummers van Lil Kleine. De single van het album werd ‘Zeg Dat Niet’ van Lil Kleine en compagnon Ronnie Flex. Met maar liefst 10 miljoen plays op YouTube een enorm succes.

Echter, de populariteit van dit nummer valt in het niet bij het succes van de daaropvolgende single van Lil Kleine genaamd ‘Drank & Drugs’. Begin juni 2015 ontploft het nummer en wordt al gauw op alle radiostations in Nederland én België gedraaid en op alle festivals door de grootste DJ’s gedraaid, resulterend in een nummer 1-hit in de Nederlandse Top40, op Spotify en op iTunes.
Met een terugblik op 2015 met maar liefst een gouden album, vier gouden platen, twee platina platen en een triple platina plaat kunnen we maar één ding opmaken: een superster is geboren.

Begin 2016 kondigt Lil Kleine zijn eerste album aan. Op 12 februari 2016 ziet WOP het levenslicht. Binnen slechts 24 uur staat het album op nummer #1 in de iTunes charts. In de eerste drie dagen daarna verbreekt het album landelijke records van onder andere Justin Bieber en Marco Borsato. Op 19 februari schrijft Lil Kleine geschiedenis doordat alle elf de tracks van WOP in de top 35 staan van de single top 100. Daarnaast kwam zijn album direct binnen op nummer #1 binnen in de album top 100, wat nog nooit eerder een Nederlandstalig rap album is gelukt.

Na de succesvolle, uitverkochte Topdown Tour, heeft Lil Kleine zich gefocust op zijn tweede album ‘Alleen’. Het album dat 26 mei uit kwam, ontplofte en wordt nog steeds massaal gestreamed. Het album kwam binnen op de nummer 1 positie van de top 100 beste albums, maar ook de singles ‘Alleen’ en ‘Krantenwijk’ zijn genoteerd als de beste track in de single top 100.
Maar dit was niet alles, Lil Kleine had nog een verrassing in petto. Een maand later was er opeens een tweede deel van het album, waardoor het album uit 21 tracks bestond, wat de productiviteit van Lil Kleine laat zien. Dit resulteerde tot een groot succes, zo werdt het album de eerste maand al 2,5 miljoen keer beluisterd, dit overkwam een Nederlandse artiest nog nooit eerder. Het album ‘Alleen’ staat nu al weken lang op de nummer 1 positie van beste albums.

Naast grote successen in het binnenland, lijkt het niet genoeg voor Lil Kleine. Zo heeft hij samen met zijn compagnon Ronnie Flex zijn megahit in Nederland ‘Drank & Drugs’ vertaald naar het Duits. Ook in Duitsland werd dit een grote hit en staat ondertussen op meer dan 23 miljoen streams. Maar niet alleen ‘Stoff und Schnaps’ wordt miljoenen keren beluisterd, ook de track 1,2,3 (Auf Deutsch!) is al miljoenen keren beluisterd. Lil Kleine lijkt op weg om niet alleen Nederland te veroveren maar ook het buitenland.

Naast alle shows en studiosessies heeft Lil Kleine een social following van 850.000 volgers op Instagram weten op te bouwen, wat nog steeds elke dag groeit. In totaal heeft hij op social media meer dan 2.000.000 volgers. Dit maakt hem één van de grootste social influencers van de Benelux.

Niet alleen in de studio wilt Lil Kleine laten zien wat hij in huis heeft, maar ook op stage. Zo gaat hij vanaf het najaar op tour, wat niet zomaar een tour gaat worden… Er is nog weinig over de tour ‘Alleen’ bekend, maar binnenkort verschijnt hier meer informatie over, wat je hoogst waarschijnlijk niet kan ontgaan.

Op het nieuwe album hoor je Lil Kleine anders dan we gewend zijn, hij laat een persoonlijkere kant zien en geeft een kijkje over de denkwijze van de 22-jarige rapper. Wat hij zelf al aangeeft: ‘Dit is slechts een begin.’, dus verwacht na het record-verbrekende album, internationale hits en uitverkochte tours nog veel meer van Lil Kleine.


website: www.lilkleine.nl

Facebook: Lil' Kleine

DatumPodiumTijdstip
Zondag 12 augustus Stars Stage 17u00